Troonrede en IPCC-rapport

We hopen dat u ondanks alles een fijne zomer hebt gehad; thuis, in Nederland of misschien toch nog in een mooi vakantieland…..én gezond bent gebleven.

De inkt van de Troonrede van 21 september is nog nauwelijks droog. Het restkabinet trekt 6,8 miljard uit voor duurzaamheid. Een groot bedrag. Maar toch….. Marjan Minnesma – u weet wel die van Urgenda en de gewonnen rechtszaak tegen de staat – reageerde direct en zei dat er eigenlijk 20 miljard nodig is om in onze nabije toekomst nóg veel grótere schade te voorkomen als we de opwarming van de aarde niet onder de 1.5 á 2 graden weten te houden.

Stof tot nadenken….

Voor ons is het een stimulans om ons extra in te spannen voor verdere verduurzaming, voor onszelf en voor onze kinderen.

IPCC-rapport
Drie weken na de catastrofe in het stroomgebied van de Maas verscheen het klimaatrapport van het IPPC. Op 9 augustus stond in het AD onderstaand bericht:
VN-chef noemt klimaatrapport doodsklap voor fossiele brandstof
9 augustus 2021. Het rapport van het IPCC (Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering) moet de doodsklap zijn voor kolen, olie en gas. Zo luidde de eerste reactie van VN-chef António Guterres op het vanmorgen gepresenteerde klimaatrapport. Het geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten en het rapport geeft de mensheid de waarschuwing ‘code-rood’
Het rapport stelt dat het doel om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan 1,5 graad al in2030 niet meer haalbaar is. Dat is tien jaar eerder dan het panel zelf eerder had ingeschat.
Hij hoopt dat de leiders van de wereld op de komende topconferentie over het klimaat in november in Glasgow niet met excuses maar met oplossingen komen.
Op 17 september 2021 zegt António Guterres:
“De wereld zit op een catastrofale weg naar 2,7 graden opwarming.”
Met wat nu op tafel ligt stijgt de uitstoot tegen 2030 met 16 percent, vergeleken met 2010, terwijl de uitstoot net met 45 procent moet afnemen, om een koolstofneutrale planeet te bereiken tegen 2050.

Facebook
Twitter
LinkedIn