Reacties op plan voor windmolens Vaanplein

BARENDRECHT – Het idee van de provincie om bij het Vaanplein en op bedrijventerrein Oost windturbines te plaatsen is bepaald niet nieuw. Maar voor het eerst wordt er vanuit de directe omgeving op gereageerd. Er is zelf een belangstellende die de windmolens wil ontwikkelen. 

Het Windpark Vaanplein stond dinsdag op de agenda van de raadscommissie Ruimte. Vorige week zijn mensen die binnen 1000 meter van de geplande turbines wonen, door de gemeente Barendrecht geïnformeerd. Daarbij gaat het vooral om inwoners van de Rotterdamse wijken Lombardijen en Charlois. Want als de windturbines bij het Vaanplein er komen, dan komen ze aan de Rotterdamse kant van de A15 te staan, op het grondgebied van Barendrecht.

Voorzitter Rick Timmer van de bewonersorganisatie BOCZ uit Charlois wees erop dat de informatie niet bij alle inwoners is bezorgd. Dat is later alsnog gebeurd. De door de gemeente verspreide enquête kan op internet door iedereen worden ingevuld. De uitkomst kan worden gemanipuleerd, waarschuwde Timmer.

Een ambtenaar van de gemeente verzekerde dat nauwkeurig wordt gekeken of reacties op de enquête wel uit het betreffende gebied komen. Er wordt ook gebeld met mensen die reageren. Volgens haar kan de enquête door meer mensen worden ingevuld, om per adres meerdere bewoners de kans te geven om hem in te vullen.

Uit de eerste resultaten werd duidelijk dat veel mensen geen bezwaar hebben tegen duurzaamheid, maar wel ongerust zijn over de gevolgen voor hun eigen omgeving. “Wat doet dit met mijn zicht” en “wat doet dit met mijn woningwaarde”, zijn twee van de eerste reacties

Robert Nijssen van de Stichting Wind van Voren is al meer dan zes jaar bezig om te voorkomen dat er windturbines worden geplaatst in Barendrecht. Hij ziet het college niet als bondgenoot. “Er lijkt geen enkele bereidheid te zijn om de strijd aan te gaan.” Hij herhaal de dat het de bouwers van windturbines vooral om subsidie te doen is.

Voor een heel ander geluid zorgde Jan Jippes. Het oud-VVD raadslid sprak namens coöperatie De Groene Stroom. De van oorsprong Ridderkerkse coöperatie zou graag windturbines op Nieuw-Reijerwaard ontwikkelen. “Maar de ambities gaan over heel IJsselmonde”. Jippes wil zich niet in het debat mengen over het wel of niet toestaan van de windmolens. “Maar als ze er toch komen, zorg dan dat niet alleen de lasten maar ook de lusten naar de Barendrechtse inwoners komen.”

Lennart van der Linden (EVB) vindt het niet terecht dat in de voorlichting wordt gedaan alsof de komst van de windturbines al zeker is. Het plan moet voldoen aan het toetsingskader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld.

Wethouder Tanja de Jonge (GL) bevestigde dat een plan voor windmolens ‘langs het toetsingskader wordt gelegd’. “Maar de intentie van de provincie is dat Barendrecht windmolens krijgt. Daar moet je eerlijk in blijven.”

Er is volgens de wethouder nog geen aanvraag binnen om windmolens te plaatsen. “Maar er zijn wel partijen die het gesprek aan willen gaan.”

Facebook
Twitter
LinkedIn